Skip to content
EtusivuElämykset

Elämyksiä moneen makuun

Taikayöntien tienoo tarjoaa monipuolisia elämyksiä maaseudun idyllissä: kulttuuria, historiaa, lähiruokaa ja luontoelämyksiä.

Taikayöntien joki- ja järvimaisemat sekä hätkähdyttävät luonnonilmiöt, kuten auringonnousut- ja laskut sekä peltojen ja jokilaakson yllä leijuva sumu, ihastuttavat kauneudellaan. Suuntaa esimerkiksi Puurijärven ja Isosuon kansallispuistoon, Vanhankosken lehtojensuojelualueelle, Pikku-Lappina tunnetulle Harjureitille, Porttikallion ulkoilualueelle tai Urjalan luontopoluille!

Taikayöntien tienooseen voi tutustua myös meloen. Melontaretkiä ja vuokrausta järjestävät esimerkiksi Lauhan Kanoottivuokraamo sekä Kajakkikioski. Ratsastustalleja Taikayöntien varrelta löytyy useampi: Hessi-Talli, Huittisten Ratsastuskeskus sekä Tuorin Ratsutila. Metsästys- ja kalastuspalveluita tarjoavat esimerkiksi Valajärven Kartano ja Honkola Hunting. Fatbike -sähköpyöriä voi vuokrata Unton tilalta. Urjala on tunnettu kukkaloistostaan: Pölkinvuoren Elämyspuutarha ihastuttaa upeilla kukillaan ja maisemillaan.

Toisiaan ihastuneesti katsova pariskunta istumassa puistonpenkillä, toisiaan kädestä pidellen. Värikkäitä lupiineita kuvan edustalla ja taustalla kesäisen vihreä koivu. Kuvattu Punkalaitumella.

Taikayöntien maalaisromanttiset maisemat lumoavat idyllillään! Kuva: Rami Valonen

Mäntyjä sumuisessa ja auringon punaiseksi värjäämässä suomaisemassa.

Puurijärvi ja Isosuon kansallispuisto auringonlaskun aikaan. Kuva: Rami Valonen

Taikayöntien maisemaa: Taikayöntie ja sen vieressä peltomaisemaa, jonka yllä leijuu sumu. Tien vieressä myös perinteinen punainen maatalo, jossa on valkoiset ikkunanpielet.

Peltojen yllä leijuva sumu on yleinen näky Taikayöntiellä. Kuva: Rami Valonen

Kulttuuria ja historiaa Taikayöntien tienoolta löytyy moneen makuun: Väinö Linnan perinteeseen Urjalassa pääsee tutustumaan esimerkiksi Väinö Linnan reitillä sekä vierailemalla Väinö Linnan työhuoneella Urjalan kirjastossa. Toisen tunnetun suuren suomalaisen merkkihenkilön presidentti Risto Rytin elämään voi tutustua Huittisten museolla. Huittisten museolla on omat näyttelynsä kuvanveistäjä Lauri Leppäsen taiteen kokoelmasta sekä alueen ihmisten menneiden aikojen arki elämästä. Punkalaitumella sijaitsevassa koiramäentalona tunnetussa Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla voi tutustua umpipihatyyliseen 1800-luvun satakuntalaiseen maalaistaloon pihapiireineen, riihineen, pajoineen ja aittoineen. Kaikkiaan Yli-Kirralla on 36 rakennusta ja rakennelmaa. Urjalan museo puolestaan esittelee 1800-luvun lopun hämäläisen talonpojan elämäntapaa ja 1940-luvun pienviljelijäkäsityöläisen elämää.

Taikayöntien kaikista kunnista löytyy myös historiallisia ja arkkitehtuuriltaan kiinnostavia kivi- ja puukirkkoja. Punkalaitumella sijaitseva Mäenpään työväentaloa ollaan ehdottamassa Unescon maailmanperintökohteeksi työväentalojen listalta. Löytyy Taikayöntien varrelta myös Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva lasikylä Nuutajärvellä.

Taikayöntietä reunustavat vauraat maatilat, idylliset kylät ja upeat peltomaisemat henkivät pitkästä talonpoikaisperinteestä sekä siitä, että nyt ollaan ”leivän lähteellä”. Taikayöntien tienoolta löytyykin useita lähiruokatiloja ja putiikkeja, marjaviinitiloja sekä luomulihatiloja.

Tanssijalan vipattaessa suunnaksi kannattaa ottaa Särkän tanssilava Punkalaitumella tai Hirvensuuli Huittisissa. Taikayöntien alueen vuosittain järjestettäviin tapahtumiin kuuluvat mm. valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät ja vaihtoehtokulttuuria esittelevät Mitäs Mitäs Mitäs -festarit Urjalassa. Huittisissa järjestettäviin tapahtumiin lukeutuvat Huittisten Hullu Yö, Lauttarokki sekä Huhtamo International Film Festival -elokuvafestivaalit. Punkalaitumella järjestetään joka kesä idyllinen Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla. Lisäksi Taikayöntiellä järjestetään useita muita yhteisöllisiä tapahtumia. Taikayöntiellä tapahtuu!

Yli-Kirran talonpokaismuseo: Perinteinen navettarakennus, jonka edustalla kävelee nuori pariskunta.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra. Kuva: Rami Valonen

Lasipallot -veistos Nuutajärven lasikylässä. Taustalla kävelemässä nuori pariskunta.

Nuutajärven lasikylä. Kuva: Rami Valonen

Urjalan kotiseutumuseoon kuuluva vanha hirsirakennus, jonka edessä on kaivo ja vieressä tuulimylly.

Urjalan museo. Kuva: Urjalan kunta

Kaikki elämykset

Henkilö heittää frisbeetä

Lammiharju DiscGolfPark

Lue lisää
The highlight of the park is the view from Pölkinvuori's peak.

Elämyspuutarha Pölkinvuori

Lue lisää
A person scanning QR code on the Kulttuurikierros' signboard.

Kulttuurikierros Huittinen

Lue lisää

Vampula Frisbeegolf

Lue lisää

Huittisten frisbeegolfrata

Lue lisää

Kohteet kartalla