Skip to content
EtusivuArtikkelitHullaannu Huittisista!

Hullaannu Huittisista!

Jokien halkoma Huittinen on vetovoimainen ja varsin eläväinen ruoka-, kulttuuri- ja kauppakaupunki. ”Hullumies Huittisista syö enemmän kuin tienaa!” Kansallisesti tutun sanonnan runsas ruokahalu ei ole Huittisissa ongelma, sillä Huittinen lukeutuu Suomen suurimpiin ruoantuottajiin ja se on Suomen ”sikaisin” kunta. Piipahda siis valtavan lenkkimakkaran malliseen Kivikylän Hullulenkki -myymälään ja ihastu idyllisistä luomulihatilamyymälöistä, lähiruokaputiikeista sekä Mattilan marjatilan marjoista ja marjaviineistä!

mpyryhullut -liikenne ympyrä Huittisten keskustassa. Matti Kalkamon ja Heli Ryhäsen suunnittelemat hullunkuriset patsaat liikenneympyrässä Huittisten keskustassa. Toinen patsashahmoista kiipeää lyhtypylvääseen ja toinen patsas hahmoista seisoo liikenneympyrän keskellä katsoen ylös lyhtypylvääseen kiipeävää patsashahmoa.

Ympyrähullut -liikenneympyrä Huittisten keskustassa. Kuva: Huittisten kaupunki

Huittisten keskustassa

Doris -patsas Ympyrähullut -liikenneympyrässä. Kuva: Niina Aalto

Huittisten Pyhän Katariinan kivikirkko, jonka edustalla seisoo Presidentti Risto Rytiä esittävä patsas

Huittisten Pyhän Katariinan kirkon edustalla on presidentti Risto Rytin näköispatsas. Kuva: Niina Aalto

Huittisten keskustassa Loimijoen rannassa kulkee puinen kävelysilta. Kävelysilta kuvattuna syksynruskan aikaan.

Loimijoen ranta. Kuva: Rami Valonen

Huittisten museo (vanha kivirakkennus),

Huittisten museo sijaitsee alkujaan pitäjän viljamakasiiniksi 1902 valmistuneessa komeassa kivirakennuksessa. Kuva: Rami Valonen

Huittislaisen kuvanveistäjän Lauri Lepistön veistos Henki ja Aine on patsas yhden polven varaan laskeutuneestä miehestä. Patsas sijaitsee Huittisissa torin ja kirkon välissä sijaitsevassa puistossa.

Henki ja Aine on huittislaisen kuvanveistäjän Lauri Leppäsen teos. Kuva: Rami Valonen

Huittinen on myös oivallinen ostospaikka, ja kaupungin viihtyisät käsityö- ja muotiputiikit kutsuvat tekemään löytöjä. Huittisissa asioita ei oteta turhan vakavasti, hulluus näkyy mm. hullunkurissa ja hauskoissa Ympyrä Hullut -patsaissa aivan Huittisten keskustassa Taikayöntien varressa. Aivan Taikayöntien varrelta löytyy myös paikallista talonpoikaiskulttuuria ja presidentti Risto Rytin elämää esittelevä Huittisten museo sekä Pyhän Katariinan kirkko – upea kivikirkko, jonka vanhin osa on peräisin myöhäiskeskiajalta. Huittisissa risteävät useat joet: mm. lounaaseen virtaava komea Kokemäenjoki, keskustaa halkova Loimijoki ja Taikayöntien vartta seuraava Punkalaitumenjoki. Ihastu Huittisten upeista jokimaisemista!

Pitkospuut Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston suomaisemassa. Auringon laskun värjäämä punainen taivas taustalla. Suon päällä leijuu sumu.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto. Kuva: Rami Valonen

Lintu Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto on suosittu lintujen bongaus -paikka. Kuva: Rami Valonen

Pitkospuut Puurijärvi ja Isosuon kansallispuistossa. Ympärillä havumetsää ja suopursua.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto. Kuva: Rami Valonen

Ilma kuva Puurijärvi ja Isosuon kansallispuiston vesistöstä. Aurinko laskee taustalla.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto. Kuva: Rami Valonen

Vanhankosken lehtojensuojelualueella Huittisissa sijaitseva vanha Saaren tila ja puutarha, jossa on mm. nukkumalaavu, nuotiopaikka ja puutarhakeinu.

Vanhankosken lehtojensuojelualue. Kuva: Janne Arola

Huittisten Loimijoki

Komea Loimijoki halkoo Huittisten keskustaa. Kuva: Rami Valonen

Lisäksi Huittinen on myös monipuolinen luontokohde. Lintubongareiden suosima Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto Kokemäenjoen varrella, Vanhankosken luontopolku lehtoalueella sekä ”pikkulappina” tunnettu Harjureitti Säkylänharjun-Virttaankankaan alueella ihastuttavat maisemillaan ja reiteillään.

Huittisista on helppo hullaantua!