Skip to content
EtusivuTaikayöntiestä

”Läpi Urjalan ja kautta Huittisten kuuluu hirveä jyske varstojen, nytpä maistuu työ, varstat maihin lyö, tää on Urjalan taikayö.” Näin kuuluu Martti Innasen vuonna 1967 julkaistu kappale. Alueen maalaisromanttista maisemaa kuvaavan Innasen kappaleen mukaan on nimetty Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin johtava matkailutie Taikayöntie. Taikayöntie on yksi Suomen virallisista matkailuteistä, joka sai matkailutiestatuksensa vuonna 2000.

Kumpuilevat peltomaisemat, kaunis jokilaakso sekä tietä reunustavat vauraat maatilat ovat Taikayöntien ominaisinta maisemaa. Tietä kulkiessa matkailija voi aistia aidon maalaiselämän ja maalaiskyläfiiliksen. Ei olekaan ihme, että Madventuresin Riku ja Tunna listasivat Taikayöntien Suomen komeimpien maisemateiden joukkoon.

Taikayöntien pääreitti kulkee Seututietä 230 Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin. Tie tekee kaksi sivuhaaraa, toisen Punkalaitumen keskustasta Murronharjuntietä valtatielle kaksi ja toisen Puolimatkan kylästä Nuutajärventietä Nuutajärven Lasikylään. Yhteensä kilometrejä tulee pääreittiä pitkin 52 kilometriä ja sivureitit mukaan lukien n. 86 kilometriä.

Taikayöntien tunnistaa ruskeapohjaisista Taikayöntie -tiekylteistä.

Taikayöntien maisemaa: mutkitteleva joki, jonka vierellä kulkee tie. Loppukesän väreissä olevaa peltomaisemaa sekä auringon keltaiseksi maalaama taivas.

Kuva: Janne Arola

Kuva: Rami Valonen

Taikayöntie loppiaistulet -tempauksen aikaan. Tien reunat on valaistu kynttilöin ja ulkotulilla.

Kuva: Rami Valonen

Liikkuminen Taikayöntiellä
Idyllisillä maalaismaisemillaan ihastuttava Taikayöntie soveltuu mainiosti niin autoilijoille, motoristeille kuin pyöräilijöillekin.

Moottoripyörällä
Mutkittelevana maisematienä Taikayöntie on erityisesti motoristien suosiossa. Esimerkiksi Punkalaitumella sijaitseva Kahvila Myötätuuli on profiloitunut motoristikahvilana ja kesäisin kahvilassa järjestetään motoristien kokoontumisajoja.

Pyörällä
Taikayöntie soveltuu myös pyöräilyyn. Pyöräilijän on kuitenkin hyvä huomioida, että kapeahkolla tiellä ei ole pientareita. Huittisissa kevyen liikenteen väylä kulkee tien vieressä aina Suttilan nuorisotalolle asti. Liikenteen määrä Taikayöntiellä on kuitenkin varsin maltillista, ja liikenteen nopeusrajoitukset liikkuvat 60 km/h ja 80 km/h välillä. Urjalan päässä maasto on paikoin mäkisempää. Pyöriä Taikayöntien varrelta voi vuokrata mm. Unton tilalta Huittisista (fatbike -sähköpyörät).

Autolla
Huittisissa Taikayöntielle pääsee sopivasti jo heti taukopaikka Härkäpakarilta. Tie kulkee läpi Huittisten keskustan ja ”ympyrähullujen” liikenneympyrän, jota ympyröi hauskat ja hullunkuriset patsaat. Mutkittelevaa Taikayöntietä on kiva ajaa erityisesti kesällä. Seuraa kuinka pelto- ja jokimaisemat vaihtuvat hiljalleen Urjalaan päin mentäessä järvimaisemaan. Koko ajan on jotain kiinnostavaa nähtävää. Koko tien matkan löytyy paljon mielenkiintoista katseltavaa. Taikayöntietä ajellessa lepäävät niin silmät kuin mieli.

Taikayöntietä on kuitenkin syytä ajaa varovasti, sillä tiellä kulkiessa on suuri todennäköisyys kohdata peura! Urjala on peuratihein kunta koko Suomessa.

Erityisen Taikayöntiestä tekee sen upeiden maalaismaisemien lisäksi lumoavat luonnonilmiöt. Joen ja peltojen yllä leijuva sumu sekä hätkähdyttävän kauniit auringon nousut ja laskut lumoavat taianomaisuudellaan. Taikayöntiellä on taikaa!

 

Mies ja nainen lepäämässä pakettiauton katolla istuen Taikayöntien varressa.

Taikayöntietä on hauska ajaa! Kuva: Rami Valonen

 

Kaksi pyöräilijää ylittämässä vanhaa kiviholvisiltaa Urjalankylässä.

Taikayöntie soveltuu myös pyöräilyyn. Kuva: Urjalankylän kivisilta / Rami Valonen

Kahvila Myötätuuli Punkalaitumella on suosittu motoristikahvila. Motoristien kokoontumisajoja järjestetään kesällä torstai-iltaisin.