Skip to content
EtusivuArtikkelitTaikayöntien vanhat puu- ja kivikirkot lumoavat arkkitehtuurillaan ja tunnelmallaan

Taikayöntien vanhat puu- ja kivikirkot lumoavat arkkitehtuurillaan ja tunnelmallaan

Kuva: Janne Arola

Urjalan kirkko

Urjalan viehättävä nykyään vihersävyinen puukirkko ihastuttaa kauneudellaan. Martti Tolpon piirtämä puinen ristikirkko valmistui vuonna 1806. Arkkitehtuuriltaan kirkko on yksinkertainen ja selkeälinjainen, tyylihistoriallisesti lähinnä uusklassinen. Kirkkoa on peruskorjattu ja muutettu useaan otteeseen. Kirkon tornissa oleva Nuutajärven kartanon omistajasuvulta lahjoituksen saatu neljään suuntaan aikaa näyttävä kello on kuitenkin yhä paikoillaan.

Urjalan kirkko toimii kesäisin tiekirkkona ja on avoinna ti–pe 10–16 ja su 10–16. Muutoin sopimuksen mukaan.

Tiedustelut +358 40 804 8832
Urjalantie 12, Urjala

Myöhäiskeskiaikainen Urjalankylän kivisakasti syksyn ruska-aikaan.

Kuva: Rami Valonen

Urjalankylän kivisakasti

Urjalan ensimmäinen kirkko rakennettiin mahdollisesti jo 1300-luvulla Urjalankylään. Paikalla sijaitsee edelleen 1520-1540 -luvulta peräisin oleva kivisakasti. Mutta kun kirkko ja hautausmaa kävivät 1800-luvun alussa ahtaiksi, päätettiin uusi kirkko rakentaa keskelle pitäjää Laukeelaan.

Punkalaitumentie 433, Urjalankylä

Halkivahan keltainen puukirkko Urjalassa.

Kuva: Urjalan seurakunta

Halkivahan kirkko

Halkivahan kirkko Urjalassa on pieni, sympaattinen pikkukirkko, joka on rakennettu 1923–1926. Kirkon ja kellotapulin piirustukset laati arkkitehtitoimisto Heikki Tiitola. Halkivahan kirkossa on maamme toiseksi suurimmat kirkonkellot.

Tiedustelut +358 45 110 0844
Vesilahdentie 1530, Halkivaha

Kuva: Janne Arola

Punkalaitumen kirkko

Punkalaitumen miljöötä hallitsee kaunis puukirkko, jonka rakennuttajaksi ja suunnittelijaksi pestattiin humppilalainen Johan Björman pian sen jälkeen, kun ensimmäinen, 1600-luvun alkupuolella rakennettu kirkko tuhoutui salamaniskusta 29.7.1773. Uusi kirkko vihittiin käyttöön syyskuussa 1774. Kirkkoon on tehty useita peruskorjauksia, joista viimeisin oli vuonna 1983.

Kirkolta pappilaan johtaa kaunis riippusilta yli Punkalaitumenjoen. Alkuperäinen jokisilta rakennettiin vuonna 1931. Pappilan metsäpolku alkaa Pappilan parkkipaikan vierestä ja päättyy Pappilan takapihalle suuren tammen lähistölle. Noin puolen kilometrin merkitty polku kiemurtelee vanhan metsän ikikuusten ja mustikkamättäiden lomitse. Metsäpolulta löytyy kahdeksan rastipistettä, joissa on erilaisia tehtäviä.

Lauttakyläntie 20, Punkalaidun

Huittisten myöhäiskeskiaikainen kivikirkko eli Pyhän Katariinan kirkko auringon laskun aikaan Huittisissa.

Kuva: Janne Arola

Huittisten Pyhän Katariinan kirkko

Huittisten Pyhän Katariinan kirkko sijaitsee Karsatinmäki -nimisellä kukkulalla, aivan kiven heiton päässä Taikayöntieltä. Karsatinmäen nimi on vanhempi kuin kirkko, mikä osoittaa, että paikalla on ennen ollut karsikko eli pakanuudenaikainen uhripaikka. Keskiaikaiset kirkot rakennettiin usein tällaisille paikoille – paavikin kirjeessään vuodelta 1229 kehottaa ottamaan pakanalliset palvontapaikat kirkon käyttöön.

Pyhän Katariinan kirkon vanhin osa on peräisin myöhäiskeskiajalta 1490-luvulta ja muut osat 1700-1800 -luvuilta.

1860-luvulla kirkon laajennuksessa valmistui nykyinen pohjoissakara, johon alttarikin sitten siirrettiin. Laajennuksen suunnitteli arkkitehti G.T. Chiewitz. Samainen arkkitehti suunnitteli myös Nuutajärven lasikylän asemakaavan. Kirkko ympäristöineen kuuluu Museoviraston luokittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Pyhän Katariinan kirkko toimii tiekirkkona kesäaikana, muulloin se on avoinna sopimuksen mukaan.

Tiedustelut: 044 375 0521
Kirkkotie, 32700 Huittinen

Vampulan puukirkko auringon noustessa tai laskiessa.

Kuva: Janni Heikkilä

Vampulan kirkko

Huittisten Vampulassa sijaitseva Vampulan kirkko on valmistunut 1894. Se on Vampulan kappeliseurakunnan neljäs puukirkko, joka on rakennettu edellisen kirkon paikalle. Kirkon on suunnitellut lääninarkkitehti F.H. Rancken ja rakennusmestarina toimi David Lönnroth. Kirkko on pohjamuodoltaan ristikirkko ja 1800-luvun koristeista nikkarityyliä.

Tiedustelut: 050 406 3303, 044 375 0521
Sallilantie 74, 32610 Vampula