Skip to content
EtusivuArtikkelitUnescon maailmanperintökohteeksi ehdolla oleva Mäenpään työväentalo on säilynyt poikkeuksellisen hyvin

Unescon maailmanperintökohteeksi ehdolla oleva Mäenpään työväentalo on säilynyt poikkeuksellisen hyvin

Punkalaitumella mäen harjanteella, kirkonkylän länsireunalla sijaitseva vuonna 1908 valmistunut Mäenpään työväentalo on näyttävä näky. Maisemallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokkaassa ja sosiaalihistoriallisesti merkittävässä rakennuksessa on kunnioitettu vanhaa rakennusta ja esineistöä. Talon tornista on upeat näkymät ympäröivään jokilaaksoon.

Punkalaitumella sijaitseva Mäenpään työväentalo on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi Helsingin Paasitornin rinnalla. Mäenpään työväentalo on poikkeuksellisen hyvin säilynyt esimerkki maaseudun puurakenteisista työväentaloista, jollaisia maa- ja metsätyöläiset rakensivat talkoovoimin 1900-luvun alussa.

Taloa ylläpidetään talkoovoimin, lahjoitusvaroin, järjestämällä erilaisia kulttuuritapahtumia ja vuokraamalla sitä juhla- ja muihin tilaisuuksiin. Mäenpään Työväentalolla on värikäs ja pitkä historia. Se on toiminut sekä kirkkona että vankilana – ja muuntautunut moneksi muuksikin. Mäenpään työväentalo on toiminut ja toimii edelleen myös elokuvateatterina, joka antaa interiöörille oman kiinnostavan leimansa. Talon projektorihuoneessa säilynyt hiilikaariprojektori Bauer B5 vuodelta 1941 kunnostettiin vuonna 2019 elokuvien esittämiseksi jälleen. Vuonna 2023 on hankittu digielokuvaprojektori uudempien elokuvien esittämiseen.

Osoite: Lauttakyläntie 58, 31900 Punkalaidun. Tiedustelut: Jouko Mäkelä,  jmamakela(at)gmail.com, +358 40 3522 526

 

Mäenpään työväentalo: punainen puurakennus, jossa korkea torni ja vihreö katto. Pihassa kukkivia syreeneita.

Kuva: Punkalaitumen kunta

Mäenpään työväentalon salin lavalla menossa näytös ja sali täynnä katsomossa istuvia ihmisiä.

Mäenpään työväentalon salissa järjestetään mm. teatterinäytöksiä ja muita tapahtumia. Kuva: Punkalaitumen kunta

Mäenpään työväentalolla näytetään edelleen elokuvia hiilikaariprojektorilla vuodelta 1941.

Mäenpään työväentalossa elokuvia näytetään mm. kunnostetulla hiilikaariprojektorilla vuodelta 1941. Projektori on mahdollista nähdä ennakkopyynnöstä. Kuva: Niina Aalto

Mäenpään työväentalossa on säilytetty vanhaa esineistöä kuten banderolleja ja iskulauseita sekä lippuja.

Mäenpään työväentalossa on säilynyt hyvin työväenaatteeseen liittyvää esineistöä, kuten banderolleja ja lippuja. Kuva: Niina Aalto