Skip to content
EtusivuArtikkelitNuutajärvellä lasia on puhallettu jo 230 vuotta!

Nuutajärvellä lasia on puhallettu jo 230 vuotta!

Taikayöntien varrella sijaitsee Suomen vanhin lasikylä, Nuutajärvi. Vuonna 1793 Majuri Jacob Wilhelm Depont, lasitehtailijan poika ja Nuutajärven kartanon perijä, päätti perustaa lasitehtaan keskelle metsää. Metsävarat olivat edellytys sille, että pystyttiin käyttämään suunnattomat määrät polttopuuta nieleviä lasiuunia. Depontin kiinnostus lasitehdasta kohtaan laimeni nopeasti, ja hän myi sekä tehtaan että kartanon Johan Furuhjelmille. Furuhjelmien suvun aikana kartanossa tehtiin paljon uudistuksia, mm. kartanon nykyinen päärakennus rakennettiin vuonna 1822, mutta tehtaan toiminta pysyi pienimuotoisena.

Furuhjelmien suku myi tehtaan ja kartanon vuonna 1843 Laukon kartanon omistajalle Johan Apagetus Törngrenille. Kun hänen poikansa Adolf Törngren peri sekä tehtaan että kartanon vuonna 1849, alkoi lasikylän elämä muuttua.  Adolf Törngren oli erittäin kiinnostunut lasitehtaan toiminnan kehittämisestä. Hän pestasi joukon saksalaisia lasinpuhaltajia kohentamaan Nuutajärven lasituotannon tasoa. Tästä alkoi suomalaisen lasitehtaan kehittyminen kansainväliset vaatimukset täyttäväksi lasin valmistajaksi.

Törngren halusi rakennuttaa viihtyisän ympäristön tulossa olevia saksalaisia, ranskalaisia ja belgialaisia lasinpuhaltajia varten. Hän palkkasi tehtävään aikansa maineikkaimman arkkitehdin G.T. von Chiewitzin. Lisäksi Törngren palkkasi lasitehtaalle kirjanpitäjäksi ja kassanhoitajaksi muuan saksalaisen G.F. Stockmannin, josta olisi aikanaan tuleva Suomen suurimman tavaratalon perustaja. 1850-luvun lopussa Nuutajärvi olikin Suomen johtava lasitehdas. Samainen Törngren perusti myös mm. Tampereen verka- ja pellavatehtaan, Tampellan.

Nuutajärven omistus siirtyi Wärtsilä-Yhtymä Oy:lle vuonna 1950. Wärtsilän aika ja 1950-luku merkitsivät suomalaisen taidelasin nousua kansainväliseen maineeseen. Nuutajärven lasitehtaan pitkäaikainen taiteellinen johtaja Kaj Franck vaikutti merkittävästi nuutajärveläisen ja suomalaisen lasitaiteen kehittymiseen. Hän työskenteli Nuutajärvellä vuosina 1950-1976. Kaj Franckin lisäksi myös monet muut Suomen designin tunnetut nimet – kuten Oiva Toikka, Heikki Orvola ja Markku Salo – ovat nostaneet kylän maailmanmaineeseen.

Nuutajärven lasikylä on Suomen merkittävin taidelasinkeskus, jossa lasinpuhallusperinne elää vahvana yhä tänä päivänä. Lasikylän tänä vuonna vietettävä 230-vuotisjuhlavuosi on täynnä tapahtumia!

 

Nuori pariskunta kuvattuna takaapäin kesäpäivänä kävelemässä kohti punaista vanhaa Lasi Makasiini - puurakennusta Nuutajärven Lasikylässä.

Lasimakasiini on rakennettu alun perin varastoksi 1850-luvun lopussa.  Tila on myöhemmin toiminut pääasiassa myymälänä. Kuva: Rami Valonen

Ovikyltti punatiilisessä rakennuksessa, jossa lukee

Uudistunut Kylähotelli 1793. Kuva: Nuutajärven Pruuki Oy

Lasipallot -veistos Nuutajärven lasikylässä. Taustalla poispäin kävelemässä nuori pariskunta.

Nuutajärven Lasikylä ihastuttaa lasitaiteellaan. Kuva: Rami Valonen

Nuori pariskunta tutkii infotaulua Nuutajärven lasikylässä vanhan valkoisen tehdasrakennuksen edessä.

Kuva: Rami Valonen

Nuutajärven lasikylä kuvattuna talvella.

Kuva: Rami Valonen

Nuutajärven Lasikylä kuvattuna talvella.

Kuva: Rami Valonen