Skip to content
EtusivuLapsiperheille

Maaseutuidylli ja luonnonrauha tekevät Taikayöntiestä oivan matkakohteen myös lapsiperheille. Koiramäentalona tunnettu Talonpoikaismuseo Yli-Kirra, luontokohteet, viihtyisät uimapaikat ja erilaiset aktiviteetit kuten esim. ratsastus ovat myös lasten suosikkeja. Herkkusuille sopivia kohteita ovat mm. Urjalan Makeistukku ja valtavan lenkkimakkaran mallinen Kivikylän Kotipalvaamon Huittisten Hullulenkki.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra

Punkalaitumella sijaitseva Talonpoikaismuseo Yli-Kirra tunnetaan myös koiramäentalona, sillä se on toiminut esikuvana Mauri Kunnaksen rakastettujen lastenkirjojen ”Koiramäen talolle”. Talonpoikaismuseo edustaa tyypillistä, umpipihatyyliin rakennettua 1800-luvun satakuntalaista maalaistaloa. Viiden hehtaarin museoalueelta löytyy myös muita 1800-luvun maatalon rakennuksia riihineen, pajoineen ja aittoineen, mäkitupalaisalue sekä vanhoja pyyntitapoja esittelevä metsästysalue. 1900-luvun maatalouden koneellistumista esitellään omassa osastossaan. Kaikkiaan Yli-Kirralla on 36 rakennusta ja rakennelmaa. Yli-Kirrasta voi varata mm. opastettuja kierroksia ja museossa sijaitsee myös viihtyisä kahvio.

Yli-Kirralla järjestetään joka kesä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna idyllinen perinnetapahtuma Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely, jonka ohjelma koostuu vanhan ajan maatalouden laite-esittelyistä ja kymmenistä työnäytöksistä. Museon väki ja vapaaehtoiset ovat pukeutuneet perinteisiin maaseudun vaatteisiin.

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely talonpoikaismuseo Yli-Kirrassa: Nuori mies ajaa vanhaa traktoria kyydissä kaksi pikkupoikaa. Heillä on päällään perinteiset talonpoikaisvaatteet. Taustalla punamultainen vajarakennus.

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla tarjoaa paljon hauskaa koettavaa myös perheen pienemmille. Kuva: Punkalaitumen kunta

Talonpoikaismuseo Yli-Kirran umpipiha. Kuvassa kaivo, jonka päällä istuu taloja ihaileva nuori pariskunta. Punamullalla värjätty tupa keltaisella verannalla.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra on idyllinen kesäkohde. Kuva: Rami Valonen

Köyden punontaa Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä. Kuvassa perinteisesti punottu köysi ja taustalla löyden punoja perinnevaatteissa.

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä pääsee tutustumaan myös moninaisiin työnäytöksiin. Kuva: Punkalaitumen kunta

Vanhakosken lehtojensuojelualue

Koko perheen kohde, valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan kuuluva Vanhakosken lehtojensuojelualue Huittisissa tarjoaa upeat puitteet luonnonrauhasta nauttimiseen. Istahda hetkeksi katselemaan kohisevan kosken virtaavaa vettä vanhan metsän ja kukkivien niittyjen syleilyssä. Vanhaan metsään on sopeutunut useita eläin- ja kasvilajeja ja alueen linnusto on monipuolinen. Kesäisin osaa lehtoaluetta, niittyjä ja metsikköä hoitavat Ihantolan lammastilan lampaat.

Kirjailija Jukka Saarinen on kirjoittanut Vanhankosken lehtoalueelle oman sadun, joka alkaa aivan parkkipaikan kulmalta kiertäen koko reitin. Satuseikkailu etenee ”kirjan sivujen” avulla eli polun varrella on tauluja, joissa tarina kasvaa. Kuvituksena on tietysti luonto itse ja taulujen läheisyydessä onkin kehyksiä, jotka toimivat raameina sadun kuville. Ja kuvat vaihtuvat tietysti vuoden aikojen mukaan. Sukella satuseikkailuun koko perheen voimin!

Vanhankosken lehtoalueella sijaitsee myös kummiyhdistysten hoitama vanha Saaren tila ja puutarha. Alueelta löytyy kahdeksan hengen nukkumalaavu, nuotiopaikka ja esteetön huussi. Tuothan tullessasi omat polttopuut. Myöskään huussissa ei ole valmiiksi vessapaperia, joten sitä kannattaa muistaa ottaa mukaan.

Vanhankosken lehtoalueelle on helppo tulla niin jalan, pyörällä tai vaikka autolla. Lehtoalue sijaitsee alle neljä kilometrin päästä Huittisten keskustasta ja vain pari kilometriä valtatieltä kaksi. Alue soveltuu mainiosti parin, kolmen tunnin retkikohteeksi perheille ja lapsiryhmille.

Puurijärvi ja Isosuon kansallispuisto

Puurijärvi ja Isosuon kansallispuisto lumoaa satakuntalaisella kulttuurimaisemallaan sekä lintumaailmallaan. Kansallispuiston rehevät kosteikot ja suoalueet tekevät siitä eurooppalaisittainkin merkittävän lintukohteen. Lintutorneille johtaa kolme merkittyä reittiä (0,5 – 2 km). Lintutorneista suurin on pohjoismaiden suurimpiin kuuluva Kärjenkallion lintutorni.

Lintujen lisäksi Puurijärvi ja Isosuon kansallispuistossa voi bongata erilaisia sudenkorentoja ja perhosia sekä harvinaisen euroopanmajavan. Kansallispuistossa sijaitsee myös Turvesuuli, joka on turpeen kuivatukseen ja säilytykseen käytetty varastorakennus. Turvesuulissa esitellään turpeennoston historiaa.

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto sopii kaiken ikäisille ympäri vuoden. Kärjenkallion lintulava ja sinne johtava polku ovat esteettömiä.

Puinen nalleveistos pitämässä

Vanhankosken lehtojensuojelualue. Kuva: Janne Arola

Vanhankosken lehtojensuojelualueella Huittisissa sijaitseva vanha Saaren tila ja puutarha, jossa on mm. nukkumalaavu, nuotiopaikka ja puutarhakeinu.

Vanhankosken lehtojensuojelualue. Kuva: Janne Arola

Sorsapoikue uimassa Puurijärvi ja Isosuon kansallispuistossa.

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto. Kuva: Rami Valonen

Porttikallio

Kolme kilometriä Punkalaitumen keskustasta sijaitseva Porttikallio on monipuolinen ulkoilualue ja luontokohde. Liikkujien käytössä on valaistu kuntorata sekä -latu. Valaistut pururadat ovat 1 – 2,5 kilometriä. Alueelta löytyy myös ulkokuntoilualue eri kuntoilulaitteineen. Porttikalliolla on lisäksi haasteellinen B-1 luokan 9-väyläinen frisbeegolfrata.

Porttikallion informatiivinen luontopolku tarjoaa kesäisin upeat mahdolliset tutustua paikallisiin kasveihin ja niiden hyötykäyttömahdollisuuksiin. Porttikallion huipulta sijaitsevasta maisematornista aukeaa avarat näkymät yli pitäjän aina niin kauas kuin silmä näkee. Alueen kaksi tulistelupaikkaa ovat vapaassa käytössä. Luontopolku on melko kivinen, mutta muu alueen reitistö on leveää ja soveltuu kaikenikäisille, vauvasta vaariin.

Urjalan patikkapolut Lamminharjulta Pölkinvuorelle

Urjalan monipuoliseen luontoon pääsee tutustumaan helposti Pölkinvuoren puistossa ja Aseman Kyläyhdistyksen patikkapoluilla. Koko perheelle soveltuvat patikkapolut ovat hyvin merkittyjä ja helppokulkuisia. Pölkinvuoren lähes korkeimmalla kohdalla sijaitsee vuokrattava kota, josta aukeaa upeat kansallismaisematyyppiset näkymät. Hyvällä säällä näkyvyyttä on jopa yli 40 kilometriä. Patikkapolkujen kartta ja lähtöpaikka löytyvät Pölkinvuoren parkkipaikalta 2 (Ikaalantie 105) tai Lammiharjun ulkoilualueelta (Huhmarinmäentie 45).

Ratsastus

Taikayöntien tienoo tarjoaa upeat puitteet ratsastukselle ja alueelta löytyy useita hevostalleja:

Huittisten ympyrähullut 

Huittisten hauskat ja hullunkuriset Ympyrä Hullut -patsaat hauskuttavat myös perheen pienempiä. Aivan Huittisten keskustassa sijaitsevassa liikenneympyrässä sijaitsevat patsaat. Matti Kalkamon ja Heli Ryhäsen suunnittelemaan taideteokseen sisältyy mm. Ryhäsen suunnittelema reippaasti askeltava naishahmo ”Doris” sekä Ryhäsen ja Kalkamon suunnittelema puhelinkopin sisällä jämäkästi seisova mieshahmo ”Boris”.

The highlight of the park is the view from Pölkinvuori's peak.

Pölkinvuori.

Puinen Porttikallion näkötorni metsässä.

Porttikallion näkötorni. Kuva: Punkalaitumen kunta.

Huittisten keskustassa

Doris-patsas Huittisten keskustassa. Kuva: Niina Aalto

Kaikki elämykset lapsiperheille

A Bustling Street in Hullu Yö

Huittisten Hullu Yö

Lue lisää
Old wall with a window.

Väinö Linna -reitti

Lue lisää
Urjalan kirkko

Urjalan kirkko

Lue lisää
Kuvassa työhuone

Väinö Linnan työhuone

Lue lisää
Museon kalusteet edustavat eri aikakausia

Urjalan museo

Lue lisää

Huittisten Pyhän Kaarinan kirkko

Lue lisää

Vampulan kirkko

Lue lisää
A view from the Ripovuori

Ripovuori

Lue lisää
Vanha Lasimakasiini

Nuutajärven lasikylä

Lue lisää
Jälkiä hangella Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa. Kuva: Metsähallitus / Ari Ahlfors

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto

Lue lisää
Henkilö heittää frisbeetä

Lammiharju DiscGolfPark

Lue lisää

Vampula Frisbeegolf

Lue lisää

Huittisten frisbeegolfrata

Lue lisää
Porttikallion karttataulu

Porttikallio

Lue lisää

Kännövuoren ja Vihkimysvuoren retkeily- ja ulkoilualue

Lue lisää
The highlight of the park is the view from Pölkinvuori's peak.

Elämyspuutarha Pölkinvuori

Lue lisää
Museo ulkoa/ Museum building

Huittisten Museo

Lue lisää

Taideakseli

Lue lisää

Vanhankosken lehtojensuojelualue

Lue lisää
A person scanning QR code on the Kulttuurikierros' signboard.

Kulttuurikierros Huittinen

Lue lisää

Loimijoenpuisto

Lue lisää

Harjureitti

Lue lisää

Miljoonaympyrän taideteokset

Lue lisää
View from the beach

Karhiniemen ranta

Lue lisää

Kohteet kartalla